Sâmbăta Mare este ziua de cumpănă dintre moarte și înviere

Sâmbăta Mare este ziua de cumpănă dintre moartea și învierea lui Iisus Hristos, când Fiul lui Dumnezeu a coborât în iad pentru a elibera sufletele celor drepți. 
Este o zi de reculegere și de pregătire sufletească pentru marea sărbătoare a Paștelui.

Creștinii merg de două ori la biserică în Sâmbăta Mare: 

  • O dată să aprindă lumânarea, la slujba de Denie. Ei o păstrează aprinsă pe tot parcursul slujbei și o iau cu ei acasă. 

Lumânarea se pune într-un loc curat și se aprinde din nou în noaptea de Înviere, când creștinii merg la biserică pentru a primi Lumina Sfântă. 

  • Apoi merg la slujba Învierii unde își urează „Hristos a Înviat!” 

Lumânarea se stinge după ce creștinii se întorc acasă și rostesc salutul pascal: „Hristos a înviat!”. între ei, în familie. 

Ce fac creștinii în Sâmbăta Mare în afară de a merge la biserică? 

În această zi, gospodinele își arată dragostea și ospitalitatea prin pregătirea bucatelor tradiționale: ouăle roșii, simbolul vieții și al sângelui lui Hristos, cozonacii și pasca, care reprezintă pâinea și trupul Mântuitorului, drobul și friptura de miel, care amintesc de jertfa supremă a lui Iisus.

De asemenea, în Sâmbăta Mare se obișnuiește să se taie mielul pentru Paște, care este imaginea lui Hristos ca Mielul lui Dumnezeu care înlătură păcatele lumii.  

Se roagă 

Toți creștinii se roagă cu înflăcărare în Sâmbăta Mare pentru sufletele celor adormiți, ca să le fie ușurate păcatele și să se bucure de harul lui Dumnezeu.

Rugăciunile nu sunt doar pentru morți, dar și pentru pregătirea lor spirituală pentru Învierea Domnului, ca să fie vrednici să primească Lumina Sfântă și Sfânta Împărtășanie.

Post negru 

În toate celelalte materiale relative la fiecare zi din Săptămâna Patimilor, am menționat postul negru.
Unii creștini ortodocși țin post negru în mai multe zile, alții doar în Sâmbăta Mare, adică nu consumă nimic până la slujba de Înviere, când se împărtășesc cu Sfintele Taine. 

Pictează ouăle

La fel ca Postul Negru, și ziua pictării ouălor se schimbă de la regiune la regiune. Unii le pictează în Joia Mare, alții în Vinerea Mare, alții în Sâmbăta Mare. Depinde de tradițiile locale.
Și culorile și motivele sunt sau pot fi diferite.
Oul roșu simbolizează sângele lui Hristos vărsat pe cruce, iar celelalte culori au semnificații alte semnificații: verde pentru speranță, galben pentru lumină, albastru pentru cer.  

Pregătesc coșul cu bucate

Toți creștinii practicanți pregătesc un coș cu bucate tradiționale pentru Paște, unde pun toate câte au pregătit: pască, ouă roșii, cozonac, drob, șuncă, brânză etc. Asta se face pentru a le duce la biserică duce la biserică ca să fie sfințite. 

Cum am menționat mai înainte, seara, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba de Înviere, unde primesc lumina sfântă de la preot și își urează „Hristos a înviat!”. 

Unii dintre ei merg și la cimitir pentru a aprinde o lumânare la mormintele celor dragi și a le vesti vestea cea bună a Învierii Domnului.


Mulțumesc pentru vizită și pentru că ai citit până la capăt. 

Apreciez că ești un om bun. 

Cărțile mele sunt disponibile online și dacă te adresezi unei librării, librarul poate comanda cartea dorită de tine. Acest lucru este valabil pentru orice carte publicată vreodată, nu doar pentru ale mele.

😊 Dacă ești interesat, aici ai linkuri directe la cărțile mele 📖: 
📷 Credit fotografii: PngTree 
🎥 Credit audio, videouri: Pixabay.com 

🤝Disclaimer: Unele dintre linkurile de mai sus pot fi linkuri de afiliat. Acest lucru înseamnă că dacă faci o achiziție prin aceste linkuri, eu voi primi un mic comision fără niciun cost suplimentar pentru tine. 
🙏Mulțumesc pentru sprijinul și înțelegerea ta.

Domnul să te binecuvânteze și să aibă în paza Lui în orice moment. 
desen isus zambind cruce si inima

Hai și pe platformele și rețelele sociale dedicate acestor mesaje creștine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumesc că vrei să-ți spui părerea creștinească. 🕊️
Mă bucur că ți-a plăcut ceea ce ai citit. 🙌
Mi-a luat mult timp și efort să-mi organizez gândurile și să le exprim într-un mod cât de cât coerent. 😌
Domnul să te aibă mereu în pază! 🙌